torsdag 20. september 2018

Årim har gitt oss en utfordring, klarer vi dette?

Vi har, som jeg trodde jeg hadde blogget om men ikke finner noe innlegg om hverken her eller i hagebloggen min, hjemmekompost. Varmkompost i en kompostbinge som heter "kompostbjørn" og kaster altså matavfall dit. Derved genererer vi mye mindre restavfall enn andre husholdninger og det tømmes bare annenhver uke. Fungerer finfint.

Nå ruller Årim ut sin nye avfallsordning, hvor matafallet skal samles inn i egen dumk som tømmes annenhver uke. Ettersom vi har kompostabbonement får vi ikke matdunk.
Da går de også over til å tømme restavfallet annehver uke. Eller da for dem som har redusert abbonement, hver 4. uke. De bare ser helt bort fra at de av oss som har KOMPOSTabbonement ikke egentlig har REDUSERT fordi vi er en liten husholdning eller en pendler som ikke ofte er hjemme. Vi har redusert tømmehyppighet fordi vi har kompost. Og ikke kaster mat i restavfallet og derfor klarer oss med annenhver tømming som vi har hatt til nå.

Nå skilles det fra nå av mellom redusert abb som er  med matdunk annenhver uke og restavfall hver fjerde, og kompost abb som altså ikke får matdunk.  Så da kunne jo de som har redusert forsatt å ha redusert, også kunne vi som har kompost fortsatt som før

Vi forventes nemlig å halvvere restavfallet fordi vi går fra å ikke kaste mat i restavfallet fordi vi har kompost til å fortsatt ikke kaste mat i restavfallet fordi vi fortsatt har kompost.

Det kan jo bli spennende.

Den enkle løsningen er å gi opp og be om ordinært abbonement og bare ikke kaste noe i matdunken. Men det er jo å gi opp. Vi har kompostabbonement, og vi har signert på ny avtale om at det skal vi fortsatt ha (Ja, for svarer man ikke innen fristen med å signere ny kontrakt på at vi fortsatt skal ha hjemmekompost, så får vi utdelt matdunk. Men fortsatt tømming hver 4. uke for vi er visst sånne som genererer spesielt lite restavfall.)

Men jeg har bestemt meg for at vi tar utfordringen. Oppdatering på hvordan dette går bør komme.

Det er en viss mulighet for en noe økt innsats i retning av bleieslutt for minstemor, for bleier tar unektelig mye plass i restavfallet. (Og ja, her skal de sorteres som restavfall) For, selv om de som har lest bloggen min før vet at jeg egentlig elsker tøybleier, så måtte vi grunnet eksem svelge den kamelen med yngstemor, jeg fant ikke bleier hun tålte. Det var  en tung kamel å svelge. Men det er en annen historie. 

Spent på hvordan dette går?

En familie.
To store og tre små
Enn så lenge en med bleier
140 l restavfall hver 4. uke
Matavfall i kompost
Papir og plast hentes hver 4. uke, men vi har 240 l papirdunk da, og plast kan vi levere så mange sekekr vi vil.
Glass og metall skal de hente hver 10. uke (spent på den også jeg, for de tar bort de containerene vi normalt leverer slikt i, og vi har sikkert nok i kjelleren til å fylle dunken når den kommer, så vi må kvitte oss med det før de tar containerene i alle fall)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...